Какво да правим при дефицит на тиамин?

Не се плашете, ако имате дефицит на тиамин! Важно е да установите недостига навреме и да действате правилно. Преодоляването на дефицит на тиамин става по няколко начина, като по-проблемно може да бъде само в определени случаи. Кои са те и какво да правите? Ще ви помогнем с важни съвети при дефицит на тиамин.

Защо не трябва да се допуска дефицит на тиамин?

Какво да правим при дефицит на тиамин 1
Какво да правим при дефицит на тиамин – Начини за набавяне

Тиамин е другото название на много важния витамин B1. При дефицит на тиамин множество процеси в организма ни не се случват правилно, а редица органи не работят добре. Особеното е, че ние не можем да „складираме“ в тялото си този витамин – трябва да си го набавяме редовно чрез храната. Затова при бедна на витамин В1 диета или при проблеми с усвояването му често се стига до дефицит на тиамин.

Витамин В1 е много важен за функциите на нервната система, сърдечно-съдовата и храносмилателната система, за обмяната на веществата, за справяне със стреса, за работата на мускулите, мозъка, сърцето и други органи. Дефицитът на тиамин се отразява точно на тях, като причинява редица проблеми и оплаквания. Например сърцебиене, липса на енергия, анемия, често забравяне, изтръпване и боцкане в крайниците, мускулна слабост и сковани движения, лош сън, раздразнителност, язва, диария или лениви черва. При тежък дефицит на тиамин може да се развие сърдечна недостатъчност, да настъпят тежки мозъчни нарушения, дезориентация, проблеми с координацията, атрофия на мускулите. Затова е важно ранното откриване на дефицит на тиамин.

Дефицит на тиамин – начини за набавяне

Основните начини за преодоляване на дефицит на тиамин са няколко:

  • Промяна в храненето. Тъй като това е основният път за снабдяване на тялото с витамин В1, първо обърнете внимание на менюто си. Възможно е да имате дефицит на тиамин, ако спазвате диети или специални хранителни режими (веганство, вегетарианство, суровоядство). Също понякога се стига до дефицит на тиамин при хранене с твърде много полуфабрикати, консервирани храни, захарни изделия.
  • Допълнителен прием на тиамин. За определен тип дефицит на тиамин най-добрата стратегия е да приемате допълнително витамин В1. Така по-бързо ще преодолеете дефицита на тиамин и ще върнете доброто си здраве. Допълнителният прием е просто задължителен, ако вече имате тежки нарушения в работата на някои системи, както и ако страдате от заболяването бери-бери. Тази болест се появява именно при дефицит на тиамин и има тежки последици при липса на лечение.
  • По-добро усвояване и по-малки загуби на витамин В1. Този метод може да се прилага самостоятелно или като помощен към първите два начина. Ако намалите загубите на витамина и преодолеете лошото усвояване, по-рядко ще стигате до дефицит на тиамин.

Промяна в храненето при дефицит на тиамин

Какво да правим при дефицит на тиамин 2
Какво да правим при дефицит на тиамин – Промяна в начина на хранене

Има някои храни с високи нива на витамин В1. Те трябва да станат основни компоненти на менюто ви при дефицит на тиамин. Набавете си повече пълнозърнести храни, свинско месо, птиче месо, ядки и семена, кафяв ориз, бобови храни, яйца, зеленолистни зеленчуци. Ако обичате дреболии, наблегнете на тях, защото те са един от най-добрите източници и хапването им е профилактика на дефицит на тиамин. Черен дроб, сърце, бъбреци – смятат се за деликатес, а и са истинско находище на витамин В1. Сред рибите изберете сьомга, херинга и риба тон. Важно е рибата да е отлично сготвена, защото суровата и полусуровата риба съдържа ензима тиаминаза, който разрушава витамина и може да се стигне до дефицит на тиамин.

И още препоръки за промяна в храненето при дефицит на тиамин:

  • Ограничете въглехидратите. Колкото повече въглехидратни храни ядете, толкова по-големи нужди от тиамин ще имате. Това се дължи на едно от основните свойства на витамина – да участва във въглехидратния метаболизъм. Казано по-просто, организмът се нуждае от тиамин, за да разгражда и усвоява успешно храните с въглехидрати.
  • Намалете солта или я слагайте към края на готвенето, защото тя унищожава витамина и така нараства рискът от дефицит на тиамин.
  • Избягвайте храните, които съдържат оцветители, стабилизатори и консерванти – те също могат да намалят съдържанието на витамин В1 в храната и това да причини дефицит на тиамин.
  • Топлинната обработка на високи градуси убива голяма част от тиамина. За да намалите риска от дефицит на тиамин, хапвайте ядките и семената сурови, а храната гответе на по-ниски градуси.

Допълнителното приемане на витамин В1 при дефицит на тиамин

За някои случаи на дефицит на тиамин това е силно препоръчителен начин. Ако дефицитът на тиамин е тежък, ако нямате възможност да промените храненето, ако имате повишени нужди от витамин В1, както и при ниско усвояване – задължително се насочете към този вариант.

Възможностите са основно две – хранителна добавка или лекарство. Разликата между двете е, че при хранителните добавки няма достатъчно добър контрол върху качеството, докато лекарствата са проверени и контролирани от съответния орган – също така те се продават само в аптеките. Може да откриете тиамин на таблетки, капсули, както и в течна форма – като капки или спрей. Също при дефицит на тиамин може да избирате между самостоятелна форма на витамин В1 или в комбинация с други витамини и минерали. Различните средства са подходящи за различни случаи, така че ви съветваме да посетите лекар или фармацевт.

Приемът на витамин В1 при дефицит на тиамин не трябва да е кратък, за да има ефект. Дозата също трябва да е съобразена с вашите нужди и степента на дефицит на тиамин. В някои случаи ще трябва цял месец или повече да пиете всекидневно големи дози. Това се налага при тежки случаи на дефицит на тиамин, които вече са причинили щети на организма.

Дефицит на тиамин при проблеми с усвояването

Какво да правим при дефицит на тиамин 3 | Milgamma
Какво да правим при дефицит на тиамин – Допълнителен прием

Част от хората имат затруднения с усвояването на витамин В1, което е достатъчно, за да причини дефицит на тиамин. Възможно е това да се случи при чревна пропускливост, колит, болест на Крон, при чернодробни увреждания и други болести. В тези случаи тиаминът на капки или спрей е по-подходящ. Той се усвоява чрез лигавицата на устата и бързо ще елиминира дефицита на тиамин. Също така формата бенфотиамин на витамин В1 е с много по-висока усвоимост. Това е друг вариант за по-бързо и успешно лекуване на дефицита на тиамин.

Много голям проблем за усвояването е употребата на алкохол и редовното пиене на големи дози чай и кафе. Те не само, че затрудняват абсорбцията, но и разрушават витамина, което прави рисът от дефицит на тиамин по-голям. Съветът е – намалете възможно най-много алкохолните напити, чая и кафето. Ще избегнете дефицита на тиамин и ще сте по-здрави.

DMCA.com Protection Status