Невропатия – как да се справим с възпален нерв?

Почти всеки е изпитвал неприятните симптоми на възпален нерв поне веднъж в живота си. Нервите в тялото ни са много чувствителни и дори само настинка или вирус може да предизвикат подобни оплаквания. Ако все още никога не сте имали възпален нерв или пък ако искате да сте подготвени за следващия път, когато може да страдате от такава невропатия, систематизирали сме информация за това какво да правите в подобни случаи.

Причини за възпален нерв и профилактика

Невропатия - как да се справим с възпален нерв 1
Невропатия – как да се справим с възпален нерв – Причини за възпаление на нерв

Ако знаете защо се стига до възпален нерв, ще може да се предпазите. Разбира се, не винаги може да се избегнат причините за възпалителната невропатия (увреждане на нерва), но ето за какво да внимавате:

  • Преохлаждане, престой на студено, излагане на течение. Това е една от най-честите причини за възпален нерв. Така че стремете се да не се подлагате на такива въздействия;
  • Настинка, вирус, инфекция. За да избегнете възпален нерв поради тези причини, може да започнете да приемате противовирусни средства и най-вече витамин В1 и други витамини от група В, които подпомагат функциите на нервите и ги защитават;
  • Физическо претоварване. Особено при тежка тренировка или тежка работа;
  • Обездвижване или неудобна стойка. И двете са еднакво непрепоръчителни и могат да доведат до възпален нерв. Правете гимнастика и се раздвижвайте, за да избегнете невропатия;
  • Алкохол, цигари, тютюнопушене. И трите навика предразполагат по-често към опасност от възпален нерв. Ограничете ги;
  • Висока кръвна захар. Профилактичният контрол и следене на кръвната захар са важни за предпазване от възпален нерв и невропатия. При диабетици и хора с повишена глюкоза в кръвта тези проблеми са много по-чести.

Съществуват и други причини за възпален нерв – травми, хирургична намеса, тумори, прищипване на нерва. Те обаче са по-трудни за контрол. Затова съсредоточете вниманието си върху горните препоръки.

Вече имам възпален нерв – какво да правя?

Ако вече имате тази невропатия, вероятно изпитвате и всички симптоми при възпален нерв. Основната цел сега е да намалите силата на симптомите и да се справите с възпалението. Следващият етап е да помогнете на засегнатия от невропатията нерв да върне нормалните си функции.

Най-драматичният и неприятен симптом на възпален нерв е болката. Тя се различава много от другите видове болка. Невропатната болка често е остра, пробождаща, при движение може да се усилва и да наподобява преминалане (стрелкане) на ток. Обикновено се изявява по хода на нерва и в съседните тъкани. Най-лошото е, че не се влияе от стандартните таблетки за обезболяване. Затова при болка поради възпален нерв лекарите препоръчват успокоителни на хапчета, антиспазматици и противовъзпалителни средства. Локалните обезболяващи препарати също са много ефективни и това е едно от най-добрите неща, което може да направите – намажете зоната на възпаления нерв с лечебен гел или крем. В съдържанието на тези мазила има компоненти срещу болка, срещу възпаление, за подобряване на кръвооросяването и за отпускане на мускулния спазъм.

Още едно лесно за прилагане средство ще облекчи болката при възпален нерв – топъл душ, топла вана или локално нагряване (най-подходящо в домашни условия е да нагреете хавлиена кърпа с ютия или на радиатора и да я поставите на мястото). Тези мерки ще облекчат не само болезненото усещане, но и ще доведат до намаляване и на другите симптоми – спазми, скованост, мравучкане в зоната на възпаления нерв. Ако обаче имате възпален нерв след травма, вадене на зъб, операция, в никакъв случай не прилагайте топлина. В тези случаи изстудяването е по-подходящ начин за намаляване на болката и отока.

Още начини за самопомощ при възпален нерв

Невропатия - как да се справим с възпален нерв 2
Невропатия – как да се справим с възпален нерв – Още начини за справяне с възпален нерв

Раздвижването може много да помогне в някои случаи, особено ако има притискане, а не само възпален нерв. Специален комплекс от лечебна гимнастика е много подходяща за някои невропатии – при възпален седалищен нерв и плексит например. Хубаво е първо специалист да ви покаже упражненията за вашия случай, след което може да ги прилагате в домашни условия.

Масажът е друг начин да си помогнете сами при възпален нерв. Може да масажирате сами проблемната зона с леки движения или да накарате някой близък да ви помогне. Хубаво е да имате под ръка и етерично масло или масажен крем, подходящи за нанасяне при възпален нерв. Масло от лавандула, евкалипт, мента, розмарин са много ефикасни. Не забравяйте, че са нужни само няколко капки от тях, които да смесите с базово масло.

Във ваши ръце е и да си помогнете чрез прием на витамини и минерали, които колкото по-бързо вземете, толкова по-скоро ще получите облекчение. Витамин В1, както и другите витамини от група В, са водещи в случая. Това е най-важното средство, което може да ви осигури бързо отпускане, лечение на болката и възстановяване на нерва. Може да започнете витамините и без предписание на лекар – само спазвайте указанията на опаковката. Комбинирайте с магнезий, който отпуска мускулните спазми и действа релаксиращо. Скоро ще усетите как болката отшумява, а вие ставате отново работоспособни и подвижни.

Възстановяване на възпален нерв

Когато няма остра болка и ограничения в движенията, е време да се погрижите за бързата регенерация на възпаления нерв. Защото дори да няма болезненост, може още дълго време да страдате от симптоми като боцкане по кожата, иглички, изтръпване, схващане, мускулна слабост, липса на чувствителност или засилена чувствителност на усещанията. Добре е също да се погрижите за възстановяването на възпаления нерв, за да избегнете хронифициране или трайна загуба на някои функции (например загуба на слух при възпален слухов нерв).

Един от основните методи за възстановяване на възпаления нерв е физиотерапията. Това са специални процедури, които се извършват от физиотерапевт. В острата фаза са подходящи само някои видове физиотерапия – например топлинно въздействия, ултразвук, физиотерапия с магнит и др. Във възстановителния период и при отсъствие на болка възпаленият нерв се лекува и с други физиотерапевтични процедури. Освен това за различните видове невропатия се назначава съответно най-подходящата физиотерапия, като това се преценява след преглед от специалист. Той може да препоръча още лечение с термална вода и лечебна кал.

Промяна в начина на живот след възпален нерв

Невропатия - как да се справим с възпален нерв 3
Невропатия – как да се справим с възпален нерв – Физиотерапия

Паралелно с лечението на възпаления нерв вероятно вече сте разбрали каква е причината за тази невропатия. Ако е възможно да не я допускате повече, погрижете се за това. Например – да смените позата по време на работа или да правите по-често гимнастика. Както и да промените хранителния си режим, включително употребата на алкохол, цигари, чай, кафе. Погрижете се още да сте в добро здраве като цяло, защото често възпалените нерви се появяват на фона на други заболявания – гръбначни изкривявания, диабет, автоимунни болести, артрити, дископатия, дискова херния и др.

DMCA.com Protection Status