Mоже ли тиаминът да помогне за управление на нивата на стрес?

Тиаминът е незаменим витамин, познат също и като витамин B1. Той е важен за метаболизма, сърдечната функция, нервната функция, храносмилането и още много процеси. Малко хора обаче знаят, че между тиамина и стреса има нещо общо. Всъщност витаминът може буквално да промени живота ви в нова посока, като въздейства на нивата на стрес и върху психиката.

Тиамин и стрес – как действа витаминът?

Може ли тиаминът да помогне за управление на стрес 1
Може ли тиаминът да помогне за управление на стрес – Как действа тиаминът?

„Антистрес“ витамин – така е наричан тиаминът понякога. Това показва каква е зависимостта на тиамин и стрес. Витаминът има изключителната способност да подпомага организма в справянето със стресови ситуации, натоварвания, преживявания. Той увеличава възможностите за понасяне на повече стрес и намалява усещането за напрежение и тревога, когато попаднем в стресиращи условия.

И обратното – пада нивото на тиамин и стресът започва да ни се струва много по-трудно поносим и понякога невъзможен за преодоляване. Например – усещате, че напоследък не издържате на всекидневните ангажименти и натоварвания, не може да се справяте със задачи, които преди сте вършели с лекота. Много вероятно е това да се дължи на дефицит на тиамин, за който дори не подозирате.

Дефицитът на тиамин влияе негативно основно на онази част от автономната нервна система – парасимпатиковата, която играе роля за възстановяване на баланса след стрес и за осигуряването на почивка. При ниски нива на витамина парасимпатиковият дял няма как да свърши своята работа, като резултатът е напрегнато тяло и психика, безсъние, раздразнителност.

Имаме ли достатъчно тиамин и стресът изчерпва ли го?

От друга страна, самият стрес води до по-бързо изчерпване на витамин В1. По тази причина комбинацията на високи нива на стрес и тиамин под нормата е често срещано състояние. Организмът ни е програмиран да използва всички налични ресурси за преодоляване на натоварванията и напрежението, като основната цел е оцеляване. И тъй като ние нямаме натрупване на запаси от тиамин в тялото, скоро получаваме дефицит. Така се стига до пагубната зависимост – недостатъчно тиамин и стрес над личните ни ресурси на поносимост, което причинява още повече стрес и съответно – още по-ниски нива на тиамин.

Важна подробност за нивата на тиамина и стреса е, че не само психическият, но и острият или продължителен биологически стрес също изчерпва витамина. Пример за такъв вид стресово въздействие е продължителното боледуване, травма при инцидент, остро и тежко краткотрайно боледуване, висока температура, операция и др. Всъщност дори един грип може да доведе до рязък спад в тиамина.

Как да познаем, че не ни стига тиамин за справяне със стреса?

Може ли тиаминът да помогне за управление на стрес 2
Може ли тиаминът да помогне за управление на стрес – Прояви на високи нива на стрес

Ето някои симптоми, свързани с настроението и стрес-поносимостта, които може да ви насочат към липса на витамин В1:

 • Раздразнителност и нервност;
 • Усещане за напрежение в тялото, напрегнати мускули;
 • Лош сън, безсъние;
 • Сънуване на кошмари;
 • Необичайна умора и усещане за неспособност за справяне с ежедневието;
 • По-често изпитвате гняв и агресия;
 • Депресия и негативни мисли;
 • Затруднена концентрация и проблеми с мисленето;
 • Влошена памет и способност за припомняне на минали събития – особено под стрес.

Имайте предвид, че тези симптоми се появяват много скоро, след като спрете да приемате нужните количества на тиамин с храненето.

Високи нива на тиамин и стрес

Нормалните и по-високите нива на тиамин влияят отлично на управлението на стреса. Това става по следните начини:

 • Помага за производството на повече енергия. Метаболизмът на веществата става по-пълноценен заради тиамина и стресът в организма намалява поради тази причина. Ето как става това – нервните клетки получават повече енергия, успяват да се справят с повече натоварване и ние се чувстваме по-способни за справяне със стреса. Спираме да усещаме необяснимата умора и отново сме силни и енергични за преодоляване на нови трудности;
 • Подобрява съня – когато успяваме да се наспим пълноценно, тялото и психиката ни имат повече ресурс за преминаване през стресови ситуации;
 • Укрепва имунната система. Това е особено важно, ако сме били изложени на биологичен стрес (боледуване например). Освен това е известно, че стресът сам по себе си изтощава имунитета и затова по-често боледуваме. Решението е да увеличим тиамина и стресът върху имунната система ще намалее;
 • Действа срещу оксидативния стрес. Това е друг вид стрес, свързан с околната среда, замърсяването и действието на свободните радикали върху организма. Всички те увреждат клетките, включително нервните, което нарушава нормалната нервна функция.
 • Подобрява работата на мозъка. Така влияе положително върху концентрацията, запаметяването, способността за учене и работа – все функции, които дефицитът на тиамин и стресът нарушават.
 • Играе важна роля в балансирането на автономната нервна система. Както вече споменахме, най-вече помага за активирането на този дял от нервната система, която ни помага да се отпускаме, да си почиваме, да релаксираме след стрес.
 • Може ли тиаминът да помогне за управление на стрес 3
  Може ли тиаминът да помогне за управление на стрес – Как помага приемът на тиамин ?

  Защитава нервите и осигурява по-добро предаване на нервния импулс. Това става на физическо ниво и е свързано също и с по-качественото приемане и предаване на информация до мозъка. Така се подобрява работата на периферната и централната нервна система. Резултатът – тялото ни става по-устойчиво под въздействието на стрес.

 • Повишава настроението. Достатъчно е да повишите нивата на тиамин и стресът няма да влияе толкова негативно на емоциите ви, както при дефицит на витамина. По тази причина тиаминът е наричан и витамин на доброто настроение. Той повлиява още нервността, депресивните мисли, раздразнителността, агресивността, която се появява в резултат на стрес.
 • Помага при тревожност. Установено е, че ниски нивата на тиамин и стрес в продължение на дълъг период могат да доведат до висока тревожност и панически атаки. Това се дължи на т.нар. механизъм „битка или бягство“, който е заложен у човека с цел оцеляване. Когато обаче се проявява при липса на основателна причина и поради хроничен стрес, той може да доведе до тревожност, фобии, панически пристъпи. На физическо ниво причинява покачване на адреналина и носи риск от високо кръвно. Този механизъм отново е свързан с дисбаланс в работата на автономната система. За по-лесно справяне със състоянието се препоръчват по-високи дози тиамин и стрес на по-ниски нива.

Прием на тиамин и стрес

За да постигнете по-бърз контрол върху стреса, не може да разчитате само на витамин В1 от храната. Взимайте хапчета с тиамин и стресът по-бързо ще спре да ви притеснява. Полезно е да изберете лесноусвоимата формула на тиман – бенфотиамин, която много по-скоро ще доведе до положителни резултати. Посъветвайте се с лекар колко време да пиете лекарствата с тиамин и стресът при вас на какво ниво е – дали имате нужда от по-големи или по-малки дози. Приемът трябва да е редовен и достатъчно продължителен.

DMCA.com Protection Status