Какво да правим при силни болки в кръста и таза?

Със сигурност силните болки в кръста и таза са повод за притеснение. Ако имате такива оплаквания, не се бавете – по-скоро вземете мерки.

Какво да очакваме, ако имаме силни болки в кръста и таза?

При внезапни, остри и силни болки в кръста и таза, които не затихват, можем да очакваме, че състоянието не е безобидно. Дори може да е опасно. Затова е добре да сте способни да идентифицирате точно болката и да сте наясно с какъв орган или система я свързвате. Както и да знаете кои са заболяванията, при които може да се появят силни болки в кръста и таза. Всъщност различно силни болки в кръста и таза може да се появят както при болести на опорно-двигателния апарат в кръстната и тазовата област, така и при заболявания на вътрешните органи, разположени в тази част на тялото. Възможно е и да не става въпрос за остро състояние, а за бързопреходен период със силни болки в кръста и таза, които не са повод за спешни действия.

Болести, съпроводени от силни болки в кръста и таза

Ето кратък списък на най-честите болестни състояния, при които има силни болки в кръста и таза:

 • Силни болки в кръста и таза 1
  Какви са най-честите прични за силни болки в кръста и таза ?

  Дископатия. Силни болки в кръста и таза може да получите при обострена дископатия, при която са засегнати лумбалните (поясните) междупрешленни дискове, излизащите измежду тях гръбначно-мозъчни нерви и съседните тъкани. Характерно е, че болката може да не е постоянна, а да се появява при движения или определени пози и да изчезва при покой.

 • Дискова херния. Освен силни болки в кръста и таза, ако имате дискова херния в кръстния отдел на гръбначния стълб, е възможно да усещате изтръпване на крака, скованост, обездвижване. Може също да са засегнати и отделителните функции. При дискова херния (излизане на ядрото на диска извън самия диск) понякога се случва внезапна поява на силни болки в кръста и таза, които да ви оставят на легло дълго време.
 • Ишиас. Това е възпаление на седалищния нерв, чието начало е в кръстната зона на гръбначния стълб и преминава през целия крак. Поради това всяко по-остро възпаление, притискане, травма на този нерв може да доведе до силни болки в кръста и таза. Те обхващат зоната на кръста, седалището, а често и задната част на бедрото, ямката зад коляното, прасеца, дори стъпалото и пръстите.
 • Лумбаго. Говорим за лумбаго при всяко притискане, възпаление, спазъм и травмиране на гръбначно-мозъчвите нерви, дисковете и съседните тъкани в лумбалната област – кръстната област. Понякога лумбаго се получава при рязко движение в кръста, повдигане на тежести, навеждане, простуда – тогава често се случва възникването на силни болки в кръста и таза до степен на пълно обездвижване от кръста надолу.
 • Бъбречно заболяване. Една бъбречна криза може да предизвика непоносими болки в кръста и таза. Обикновено такава криза има при възпаление на бъбреците, при излизане на песъчинка, при камъни в бъбреците. Болката в този случай се излъчва отстрани на кръста, където е засегнатият бъбрек, но може да обхване и съседните зони и да създава чувство на „прерязване“ през средата на тялото.
 • Инфекция на отделителната система. Острите инфекции са предпоставка за силни болки в кръста и таза. Понякога болките може да се появят не в самото начало на инфекцията, а по-късно. Възможно е да са придружени от парене и силна болезненост при уриниране.
 • Гинекологичен проблем. Редица гинекологични състояния при жените предизвикват силни болки в кръста и таза – възпаление на яйчниците, извънматочна бременност, спонтанен аборт, спукана киста, торзия (усукване) на киста или яйчник и др. В немалко случаи интензитетът на болката е изключително голям, понякога състоянието е спешно и изисква лекарска намеса.
 • Полово предавано заболяване. И при мъжете, и при жените предаваните по полов път болести в тежките фази е възможно да доведат до силни болки в кръста и таза.
 • Синдром на раздразненото черво, други проблеми с дебелото черво. Тъй като пътят на дебелото черво преминава в зоната на кръста и тазовата област, при чревни проблеми от различен тип е възможно да има силни болки в кръста и таза. Дори една по-тежка чревна инфекция може да предизвика силни болки в кръста и таза.
 • Апендицит. Това със сигурност е състояние, изискващо медицинска помощ. Макар че болката се излъчва от възпаления апендикс, тя бързо обхваща съседни тъкани и понякога се усеща в целия корем отпред и в кръста отзад.
 • Херния. При мъжете се регистрира по-голяма честотата на поява на хернии, но и жените страдат от този проблем. Силна болка в кръста и таза може да се получи при усложнение на вече съществуваща херния.
 • Травма. Всяка по-сериозна травма от падане, удар и други инциденти може да предизвика силни болки в кръста и таза.

Други причини за силни болки в кръста и таза

Понякога силните болки в кръста и таза не са симптом на тежко състояние – те може да са кратковременни и да преминат бързо.

Силни болки в кръста и таза 2
Силни болки в кръста и таза – какво трябва да знаем за тях?
 • При менструация. Много жени се оплакват от силни болки в кръста и таза по време на менструация. Те преминават при прием на болкоуспокоително и обикновено са проявяват само в първите дни на цикъла. Все пак ако са се появили за пръв път, са признак, че жената трябва да посети гинеколог за профилактичен преглед – възможно е да има някакви патологични промени.
 • Овулация. В редки случаи дните на овулацията в средата на цикъла може да са съпроводени от сравнително силни болки в кръста и таза. Те също преминават спонтанно и обикновено не са симптом на болестно състояние.
 • Бременност и раждане. Макар че силните болки в кръста и таза по време на бременност винаги носят притеснение, когато настъпва моментът на раждането, те са нормална съпътстваща проява на протичащия родилен процес. В този случай обикновено силните болки в кръста и таза са предизвикани от контракции. Ако обаче имате силни болки в кръста и таза в ранна бременност, веднага потърсете помощ.
 • Спорт. Понякога по време на или след спорт се получават силни болки в кръста и таза. Те може да са резултат от пренапрягане на мускули и съседни тъкани, но може и да са от травма. Ако са краткотрайни и преминат бързо, не са повод за притеснение. Понякога дори мускулната треска след тежка тренировка може да се изявява чрез силни болки в кръста и таза. Особено при напрягане на мускулите.
 • Екстремно физическо натоварване. Тежка физическа работа. В тези случаи също не са изключени силни болки в кръста и таза – по време на натоварването и малко след това. Ако бързо преминават и няма други съпътстващи симптоми, не представляват опасност.

Кога да потърсим помощ при силни болки в кръста и таза?

При много силни болки в кръста и таза, съпроводени от гадене, позиви за повръщане, усещане за виене на свят, загуба на съзнание, висока температура трябва да потърсите незабавно лекар. Възможно е да страдате от спешно състояние, което предизвиква нетърпимо силните болки в кръста и таза. Ако болезнеността е много голяма, може първо да потърсите личния лекар, който ще ви упъти към специалист. Но ако имате наистина много силни болки в кръста и таза, повикайте или посетете спешна медицинска помощ. Състояния като апендицит, бъбречна криза и много други не търпят изчакване.

Лечение на силни болки в кръста и таза

Силни болки в кръста и таза 3
Как можете да реагирате на силни болки в кръста и таза?

Основната задача при наличие на силни болки в кръста и таза е да се намали интензитетът на болката. За целта може за да се приемат болкоуспокояващи лекарства през устата, но е възможно да се постави и инжекция. Когато болката е поради травма, не е изключено да се прибегне към умишлено обездвижване, поставяне на колан и ползване на други помощни средства. По време на спортен двубой или друг спорт се използват и специални спрейове за намаляване на болезнеността. Компреси и намазване с локални средства също вършат добра работа в определени случаи.

Потискането на болката обаче трябва да става паралелно с изясняването на причината за нея. Това е важно, за да не се замаскира тежко състояние, което изисква операция.

В по-късните етапи лечението на силни болки в кръста и таза се свежда до премахване и лечение на причината за тези болки. В зависимост от първопричината терапията е различна.

DMCA.com Protection Status