Лечение на дискова херния – какво включва?

Не чакайте усложнения при дискова херния ранното лечение на състоянието ще ви предпази от тежко развитие на болестта. Ще си спестите много болка и рискове. Лечението включва различни похвати – в зависимост от тежестта на дисковата херния. Ще ви запознаем с тях, за да направите своя избор.

Какво е дискова херния и как да разбера дали имам?

Лечение на дискова херния – какво включва 1
Лечение на дискова херния – какво включва – същност

При дисковата херния има излизане на течното ядро на някой от междупрешленните дискове в гръбначния стълб, което причинява редица симптоми, някои от които много тежки. При появата на хернията се притискат коренчета на гръбначно-мозъчните нерви или самия гръбначен мозък. Това е причината за нашите страдания. Симптомите са многообразни  – болка (понякога изключително силна), изтръпване на крайниците, сковани движения, загуба на координация, несигурна походка, пареза или парализа на крайник, мускулни спазми, в тежки случаи – нарушения в работата на някои органи и системи. Когато дисковата херния засяга шийния отдел на гръбначния стълб, може да има световъртеж, прилошаване, главоболие и други.

Причините за дисковата херния са различни, но най-често става въпрос за изменения в дисковете на гръбначния стълб. Те настъпват поради метаболитни промени, хормонален дисбаланс, наличие на ревматично заболяване, гръбначни изкривявания, травма, тежък физически труд и още много други потенциални първопричини.

Обикновено не се стига веднага до дискова херния, с изключение на случаите на травма. Първоначално се наблюдават по-леки изменения в гръбначния стълб и по-незначителни симптоми. Ако на този етап се вземат мерки, може да не се образува дискова херния. Но след като вече имаме диагностицирана дискова херния, трябва да помислим за различните варианти за лечение, преди състоянието да е станало твърде тежко.

Първа стъпка към лечението на дискова херния – добра диагностика

Ако имате съмнение, че страдате от дискова херния, побързайте да посетите лекар за поставяне на диагноза. Специалистът ще установи доколко тежко е положението при вас. В ранните етапи на дискова херния могат да се предприемат редица мерки, за да избегнете усложнения и най-тежкия вариант за лечение – консервативна оперативна намеса. Всъщност най-подходящите методи за лечение изобщо могат да бъдат определени едва след разглеждане на индивидуалните особености, след установяване на първопричината за дисковата херния и след анализ на рисковете.

За да имате точна диагноза, ще се наложат някои изследвания. Сред тях – рентгенова снимка, компютърна томография (скенер), електромиография (ЕМГ) – за установяване на някои детайли, а в някои случаи и ядрено-магнитен резонанс. Неврологичен преглед допълнително ще даде яснота за засегнатите функции и за степента на увреждане на нервите. Много важни са и вашите споделяния за оплакванията, които имате.

При по-леки симптоми и скорошна поява на дискова херния се прилагат и по-щадящи методи на лечение, но при дълго съществуваща и създаваща изключителни затруднения дискова херния – изборът пада върху по-кардинални начини на лечение.

Лечение на по-леки форми на дискова херния

Лечение на дискова херния – какво включва 2
Лечение на дискова херния – какво включва при по-леки форми

За съжаление повечето пациенти търсят лекарска помощ, след като вече има силна болка и по-тежки симптоми на дискова херния. Това все още не означава, че положението е сериозно. Ако тези оплаквания са сравнително нови за вас и симптомите се повлияват бързо, по-леките методи на лечение на този етап ще са достатъчни.

Първоначално стремежът е за справяне със симптомите – намаляване и елиминиране на болката, лечение на възпалението и връщане на подвижността. За целта се назначават орални (през устата) противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи препарати, мускулни релаксанти (за отпускане на мускулатурата), витамини от В групата. Ако лечението доведе до подобрение в рамките на няколко дни, се преминава към следваща фаза – физиотерапия и профилактика. Но ако няма подобрение, се назначава въвеждане на противовъзпалителни и успокояващи болката средства чрез инжекции директно в зоната на дисковата херния. Това са т.нар. епидурални инжекции, съдържащи стероидни препарати. Те обезболяват по-ефективно мястото на дисковата херния и локално лекуват възпалението, като по този начин освобождават притиснатите нервни коренчета.

След като е отминал острият етап на силна болка, евентуално затруднения в движенията и нервните функции, може да се пристъпи към следните лечебни и профилактични методи за справяне с дисковата херния:

 • Физиотерапия. Тя включва множество методи, сред които раздвижване, разтягане, процедури с ултразвук, лечение с магнитно поле, водолечение и т.н. Този метод на лечение цели възстановяване подвижността на малките стави в гръбначния стълб, заякване на мускулите, подобряване на кръвооросяването.
 • Масаж. Задължително е прилагането на професионален масаж. Целта е отпускане на мускулните спазми, подобряване на кръвооросяването, възстановяване тонуса на тъканите в зоната на дисковата херния.
 • Акупунктура. Метод на лечение от източната медицина, който дава добри и дълготрайни резултати.
 • Лечебна гимнастика и промяна в начина на живот. Отнася се най-вече до хората, които или имат прекалено обездвижен начин на живот, или извършват тежък физически труд. В първия случай задължително се препоръчва по-често движение, разходки, определени упражнения. Целта е да се подобри метаболизма на веществата, да се възстановят тъканите, доколкото е възможно, както и да се подобри мускулният тонус. При живот с твърде тежко физическо натоварване се препоръчва промяна към по-лек и щадящ режим, както и изпълнение на индивидуално изготвена лечебна гимнастика.

Лечение на по-тежки случаи на дискова херния

Лечение на дискова херния – какво включва 3
Лечение на дискова херния – какво включва при тежки случаи

В някои случаи на дискова херния посоченото до тук лечение не дава добри резултати. Тогава се препоръчват по-сериозни и инвазивни методи на лечение, най-тежкият от които е оперативният метод. За щастие, съвременните тенденции позволяват модерно лечение в много от случаите, като до стандартна хирургична намеса се стига много рядко – предимно при спешни случаи.

 • Озонотерапия. Това е нов метод за лечение, определян като неинвазивен. В засегнатата зона се въвежда озон (активна форма на кислорода), който намалява възпалението, успокоява болката, подобрява метаболизма в тъканите и стимулира кръвоснабдяването. Често се постига намаляване на обема на хернията и заздравяване на фиброзния пръстен. Методът няма никакви странични ефекти, което е голямо предимство. Нужни са поредица от процедури за постигане на търсените резултати.
 • Лечение с епидуроскопски лазер. На практика това е въздействие върху дисковата херния и засегнатия диск с лазер, който отстранява хернията и премахва срастванията. В много от случаите се постига възстановяване на диска и освобождаване на притиснатите коренчета на гръбначно-мозъчните нерви. Методът е минимално инвазивен – прави се съвсем малък разрез, през който се въвежда лазерът и миниатюрна камера за проследяване на лечението. Възстановяването е бързо и рисковете от усложнения са минимални.
 • Микрохирургична операция. Това е един от най-съвременните методи за лечение на дискова херния. При него най-често се изрязва проблемният участък, без да се причинява травма на мускулатурата и костите, както и при минимален риск от кръвозагуба. Извършва се чрез модерни микрохирургични инструменти и хирургичен мискроскоп, които, подобно на лазерното лечение, се въвеждат през малък разрез. Времето за болничен престой е съкратено и рисковете от усложнения също са значително по-малки.
 • Консервативен хирургичен метод. Това е най-тежкият оперативен метод за лечение на дискова херния, който все по-рядко се използва. При него оперативно и без микрохирургични инструменти се отстранява хернията и дори част от засегнатия диск, което води до освобождаване на нервите и до трайно излекуване. За съжаление рисковете от усложнения са големи – възможни са инфекции, кръвозагуба, засягане на тъкани и нерви. Освен това времето за възстановяване е много по-дълго.

Кога се налага операция при дискова херния?

Към операция при дискова херния се пристъпва само след анализ на приложените до момента методи на лечение и ако са налице следните условия:

 • Назначените до момента начини на лечение не са дали необходимите резултати.
 • Болката продължава да присъства, създава силен дискомфорт и сериозно нарушава ежедневието.
 • Симптомите прогресират и се влошават, като пречат на нормалните ежедневни дейности.
 • Налице са тежки нарушения на двигателните функции – парези, парализи.
 • Има нарушение в работата на отделителната система – задържане или изпускане на урина, нарушения в чревните функции.

Въпреки някои рискове, оперативното лечение – особено чрез модерните методи, е терапия на дисковата херния, която може да върне нормалното ежедневие и да ни позволи отново активност и пълноценен живот.

DMCA.com Protection Status