Какво представлява дископатията – симптоми и лечение

Терминът „дископатия“ понякога се използва неправилно за назоваване на болежки в гърба. Не всяка болка в гърба е дископатия. Тази диагноза е свързана с конкретен проблем на гръбначния стълб и изисква прилагане на специално лечение на дископатия. Ще ви запознаем със симптомите на състоянието и лечението на дископатията, за да разпознавате болестта и да знаете какво да правите при нужда.

Преди лечението на дископатия – поставяне на диагноза

Първо трябва да сме сигурни, че наистина страдаме от дископатия, за да можем да потърсим начини именно за лечение на дископатия. Заболяването е свързано с патология (болестни промени) на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Когато такова изменение е налице, можем да говорим за наличието на болестта и за нуждата от лечение на дископатията.

Най-честите болестни промени на междупрешленните дискове са износване, изтъняване, разхлабване, разширяване и в по-тежки случаи – пропукване на един или повече дискове. В процеса на боледуване се появяват още и израстъци, известни като шипове, които създават допълнителни проблеми. При тези изменения в повечето случаи се стига до притискане на гръбначно-мозъчни нерви и възпалителни процеси. Това е причината за едни от основните симптоми на дископатията – болка с различна интензивност (от слаба до много силна), загуба на сила и изтръпвания на крайници поради засягането на нерв, скованост и ограничения в движението на торса или на ръце или крака, усещани за иглички, за топлина или студенина. В по-тежки случаи може да се получат парези или парализи на крайник. Когато дископатията засяга шийния отдел на гръбначния стълб, към симптомите може да се на

Дископатия 1
Какво представлява дископатията

блюдават още главоболие, световъртеж, замаяност, шум в ушите и др.

Рискът при липса на лечение на дископатия е сериозен – може да се получи дискова херния, която води до по-чести и тежки оплаквания, а рискът от нея е парализа на цялото тяло в най-тежките случаи. Дисковата херния представлява изтичане на желатиновото ядро на диска през неговата твърда обвивка – т.нар. фиброзен пръстен, и попадането на течната структура в гръбначномозъчния канал. За да се предпазим от усложнения и тежки последствия, е нужно своевременно да приложим лечение на дископатията, назначено от специалисти.

Кой специалист определя какво да бъде лечението на дископатията?

За да получите адекватно лечение на дископатия, ще трябва да преминете през няколко вида специалисти. Така е, защото лечението на дископатията е многопластово и включва множество дейности.

Първоначално личният лекар ще ви даде направление за невролог, където ще бъде извършен обстоен  преглед. Ще получите и напътствия за това какви изследвания трябва да проведете преди същинското лечение на дископатията. Задължително е да имате рентгенова снимка на проблемния участък, като може да бъдете насочени и за компютърна томография и в някои случаи – Ядрено-магнитен резонанс. Тези изследвания дават най-точната представа какво е нивото на увреждането на дисковете и кои участъци от гръбначния стълб са засегнати. От резултатите зависи и лечението на дископатията. Ако е нужно, ще ви направят и електромиография – изследване, което тества електрическата активност на мускулите и дава допълнителни данни за евентуално засегнати периферни нерви и за посоката на лечение на дископатията.

Специалист лечение на дископатия
Специалист лечение на дископатия

На този етап вероятно ще получите основни съвети за лечението на дископатията, както и болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства при наличието на болка и възпаление.  Включването на витамини от В-групата е задължително за лечението на дископатията. След острата фаза на оплакванията следва също много важна част от лечението на дископатията –  физиотерапия. Физиотерапевтът е следващият специалист в процеса на лечение на дископатията. Специално подбрани за вашия случай физиотерапевтични процедури ще подпомогнат възстановяването ви и цялостното лечение на дископатията.

В повечето случаи при леките форми на болестта лечението на дископатията се свежда до промяна в начина на живот, правилен двигателен режим, оздравителна гимнастика, хранителни добавки и профилактика. Спомагателни колани и яки за по-тежките случаи на дископатия облекчават болката и предпазват от по-сериозно увреждане, ако заболяването е в напреднал стадии. Те са пасивна, но за някои пациенти важна част от лечението на дископатията. По преценка на лекаря по-съвременни методи за лечение на дископатия може да се приложат в различни фази от заболяването. Такива са инжектиране на колаген, лазерна телапия и озонотерапия. Чрез тях лечението на дископатията се свежда до възстановяване на тъканите около засегнатия диск и се постигат малки корекции на увредените дискове.

В много редки случаи и при наличието на дискова херния, която сериозно влошава ежедневието на пациента, се налага хирургично лечение на дископатията. Хирургът е лекарят, който прецеява как да бъде извършена операцията. След това следващият специалист, който ще помогне в процеса на възстановяване след лечението на дископатията, е кинезитерапевтът, както и рехабилитаторът. Те изготвят специални програми за възстановяване и рехабилитация след хирургичното лечение на дископатия.

Лечение на дископатията чрез лекарства и хранителни добавки

Най-честите медикаменти, които се назначават при лечение на дископатия, са нестероидни противовъзпалителни средства. Те се справят едновременно с болката и възпалението. Ако те не са ефективни, в лечението на дископатията се добавят и кортикостероидни средства.

Лекарства за лечение на дископатия
Лекарства за лечение на дископатия

Лекарствата за лечение на дископатия може да се поставят и инжекционно. Това се прави за постигане на по-бързо действие и за предпазване от страничните ефекти на приеманите през устата лекарства, които увреждат стомаха. Рядко острата фаза на болка и възпаление налага лечението на дископатията да се проведе за кратко в болнична обстановка. В повечето случаи се препоръчва домашно лечение на дископатията и спазване на режим на покой.

Паралелно с изброените лекарства задължителни спомагателни добавки са комплекс витамини В, които действат изключително ефективно при лечението на дископатия. Те не само че помагат за облекчаването на болката и възпалението, но водят до по-бързо възстановяване функциите на засегнатия гръбначно-мозъчен нерв. В допълнение при мускулни спазми и блокажи магнезият под формата на хранителна добавка или крем за намазване помагат за отпускането на мускулатурата. Съществуват и други кремове, унгветни, маз и мехлеми с билков произход или синтетични лекарствени съставки, които отпускат, облекчават болката и намаляват възпалението.

Други хранителни добавки, съпътстващи лечението на дископатията, обикновено съдържат глюкозамини, магнезий, калций, колаген, хондроитин, витамини. Целта е чрез тях да се стимулира образуването на износения хрущял, възстановяване на костната тъкан, доколкото е възможно, за да се подобри кръвооросяването и да се повлияе положително функционирането на периферната нервна система.

Лечение на дископатията чрез движение

В лечението на дископатията двигателният режим има основна роля. От една страна, чрез повече движение се постига редуциране на теглото, което е от голямо значение за облекчаване на състоянието при хората с наднормено тегло – именно то е сред факторите, провокиращи появата на дископатия. От друга страна, движението укрепва мускулите, които държат гърба и гръбначния стълб, което предпазва от появата на дископатия, а при вече налична – помага за подобряване на състоянието и пази от усложнения.

При пристъпни болки и възпаление трябва да се запази покой, но след това може да се прави оздравителна и укрепваща гимнастика, която действа профилактично. Много е полезно ходенето пеша, плуването, пилатес, каланетика, йога. Разглеждайте движението като част от лечението на дископатия и задължително повишете двигателната активност, особено ако работата ви е на бюро и водите заседял начин на живот. Именно ежедневие с продължителен престой на бюро и компютър провокират появата на дископатия.

Движение и рехабилитация при дископатия
Движение и рехабилитация при дископатия

Още методи за лечение на дископатия и профилактика

В народната медицина лечението на дископатия включва прием на някои билки, но най-вече прилагането на компреси с билки, билкови настойки и тинктури върху проблемния участък. Опитен билколечител може да даде най-добрите указания как да става това.

Масажът също е част от лечението на дископатия, като задължително трябва да се извършва от добре обучен масажист. Масажът отпуска мускулатурата и мускулния спазъм, подобрява кръвооросяването и кръвообращението, освобождава блокажи. Не може да се прилага при остри болки и въобще в острата фаза на болестта, но през останалото време е отлична профилактика и съпътстваща част на лечението на дископатията.

Всички пациенти с дископатия е силно препоръчително да посещават поне веднъж-два пъти балнеолечебен курорт. Минералните бани са отлична профилактика на дископатията, а терапията с лечебна кал са силно ефективни процедури при лечението на дископатия.

Преди лечението на дископатия – поставяне на диагноза

Кой специалист определя какво да бъде лечението на дископатията?

DMCA.com Protection Status