Причини и лечение на болки в гърба и плешката

Не е нужно да търпите болки в гърба и плешката – по-добре разберете на какво се дължат и ги лекувайте. Причините могат да са банални или по-сериозни, но винаги има начин да си помогнете.

Особености на болките в гърба и плешката

Когато говорим за болки в гърба и плешката, имаме предвид болезненост от ниска до висока степен, която се усеща от кръста до шията и встрани от шията – в раменете и под тях. Последното описание се отнася именно за района на т.нар. плешка или лопатка – чувствително място, където се захващат множество мускули и се намират т.нар. плексуси (нервно сплетение, сплитане на нерви). Най-близките плексуси са раменният и шийният.

В зависимост от първопричината болките в гърба и плешката може да са остри или притъпени, хронични или краткотрайни, силни или слаби. Да наподобяват преминаване на ток, да ги чувстваме като „стрелкане“, да се появяват на пристъпи, да са локализирани на едно място или да обхващат целия гръб, областта около врата, както и да протичат по дължината на ръката.

Понякога болките в гърба и плешката са толкова силни, че буквално ни обездвижват. На всеки е познато „схващането“ и силната обикновено едностранна болка встрани от шията и в рамото, която ни пречи да завъртим главата си в посока към засегнатата страна. Мястото е дотолкова е болезнено и стегнато, че завъртаме цялото си тяло, ако искаме да погледнем в съответната посока. Болката в гърба и плешката, особено ако обхваща и ръката, може да ни попречи да движим крайника. При много силна болка в гърба и плешката е възможно ръката да получи временна парализаневъзможност за волево движение. Състоянието е обратимо и при добро лечение – движението на ръката се възстановява напълно.

Причини за болките в гърба и плешката

Причини и лечение на болки в гърба и плешката 1
Чести причини за болки в гърба и плешката

Броят на възможните причини за болки в гърба и плешката е толкова голям, че може да се състави цял обширен списък с тях. Понякога зад болките в гърба и плешката се крие заболяване. Друг път – състояние или детайли от начина на живот. Ето кои са най-честите болестни състояния за болките в гърба и плешката:

 • Плексит. При възпаление на плексусите на шията или на раменете може да има разположени високо болки в гърба и плешките. При възпаление на плексусите на кръста и опашната кост болките са долу ниско в гърба.
 • Дископатия, дискова херния. Тези заболявания са свързани с промени в междупрешленните дискове и могат да предизвикат силни болки в гърба и плешките. Засегнати могат да бъдат всички участъци от гърба по протежение на гръбначния стълб.
 • Остеопороза. Това е прогресиращо метаболитно заболяване, при което костите изтъняват. Среща се по-често при жени в средна и зряла възраст. По тази причина остеопорозата предизвиква по-често болки в гърба и плешката при жени, отколкото при мъже.
 • Остеохондроза. Болестта ни е позната още с народното име „поява на шипове“. Свързана е с метаболитни проблеми и може да предизвика болки в гърба и плешките.
 • Ревматични заболявания, артрити, коксартроза. Всяко от заболяванията в тази група може да предизвика ревматични болки в гърба и плешките.
 • Неврити и невралгии. Тези неврологични проблеми са често срещани причини за появата на болки в гърба и плешките във всяка зона на гърба.
 • Ишиас. Предизвиква болки предимно в кръста и в горната част на седалището.
 • Лумбаго. При него има само болки в гърба и плешките остават незасегнати. Така е, защото заболяването е свързано с промени и възпаления в областта на лумбалните прешлени на гръбначния стълб – наричани също поясни, кръстни.
 • Сколиоза. Болестта представлява странично изкривяване на гръбначния стълб, което предизвиква промени в опорно-двигателния апарат и вътрешните органи и може да предизвика болки в гърба и плешката.
 • Травми на гърба и гръбначния стълб. Леки, средни и тежки травми могат да доведат до различни по сила болки в гърба и плешките.
 • Някои вътрешни болести. В тази група може да се изброят доста заболявания, които предизвикват болки в гърба и плешките. При вътрешна причина обаче болката е доста по-различна. Тя не е типичната неврологична болка – може да се усеща по-скоро тъпо, отколкото пробождащо и стрелкащо. Сред вътрешните болести, предизвикващи болки в гърба и плешките, са бронхит, пневмонии, туморни образувания, инфекции (включително грип), бъбречни заболявания, болести на храносмилателната система (включително гастрит, язва, болна жлъчка), сърдечни заболявания и др.

Други фактори, свързани с появата на болки в гърба и плешката

Причини и лечение на болки в гърба и плешката 2
Причини и лечение на болки в гърба и плешката – други фактори

В много от случаите болките в гърба и плешката не са свързани със заболяване. Ето кратък списък на възможните фактори, които предизвикват или предразполагат към появата на болка в гърба и плешките.

 • Заемане на неудобна поза. Вероятно не е изненадващо, че това е една от най-честите причини за болка в гърба и плешките. Особено при хората, които работят на компютър. Неудобната и продължителна стойка води до напрежение в мускулите, до схващания, до изкривяване. Това може да причини болки в гърба и плешките, без да има болестно изменение.
 • Стрес. При системен стрес мускулите на гърба и особено в зоната на плешките и раменете силно се напрягат. Това става неосъзнато. Особено характерно е, че когато в основата стои стрес и напрежение, болките в гърба и плешките са по-силни в късните часове на деня. Може да се проявяват дори само в края на работния ден, а през останалото време да ги няма.
 • При бременност. Болките в гърба и плешките често съпътстват периода на бременността, особено в по-късните месеци. Резултат са от промените в тялото на бременната, от тежестта, от променената походка и стойка и др. Преминават след бременността, освен ако няма други по-трайни изменения в организма на майката.
 • След физическо натоварване и спорт. Предизвиканите от това болки в гърба и плешките може да се дължат на мускулно напрежение, преумора, разтежения, травми, претоварване.
 • По време на менструация. В този случай повече се усещат болки в гърба и плешките не са болезнени.

Изследвания при болки в гърба и плешката

При продължителни и не преминаващи болки в гърба и плешката, особено ако са силни и съпътствани от други симптоми, трябва да направите някои изследвания и да отидете на преглед. Това е важно, за да знаете какво точно предизвиква при вас болки в гърба и плешките и как да ги лекувате. Може да се наложи рентгенова снимка, скенер и електромиография – при съмнения за нарушена функция на някой от гръбначно-мозъчните нерви.

При прегледа не забравяйте да споменете и други детайли, свързани с болките в гърба и плешките. Например – кога се появяват (в движение, покой, при кашляне, при навеждане, сутрин, вечер и т.н.), каква е силата им, от колко време ги имате и съпътствани ли са и от други оплаквания – загуба на равновесие, прилошаване, замайване, сърцебиене и т.н.

Точната диагноза ще ви помогне да се лекувате правилно.

Лечение на болките в гърба и плешката

Причини и лечение на болки в гърба и плешката 3
Причини и лечение на болки в гърба и плешката – какво може да се направи

Първопричината е ключова за лечението на болките в гърба и плешката. Ако са предизвикани от заболяване на опорно-двигателния апарат, прещипване или възпаление на нерв, лечението се състои в прием на болкоуспокояващи, противовъзпалителни, задължително витамини от В група, някои микроелементи. Локално може да се намазва мястото, където се усещат болките в гърба и плешките най-силно, с гел, крем, маз или да се слага компрес. Тези средства облекчават болезнеността, загряват, подобряват кръвооросяването на зоната. Лечебен масаж също действа силно терапевтично, като разпуска мускулатурата, стимулира кръвообращението, облекчава болката.

При вътрешни възпалителни процеси, които предизвикват болки в гърба и плешката, има вероятност да ви назначат антибиотик. Той ще излекува възпалението и ще облекчи болезнеността. Ако имате друго заболяване – например на храносмилателната система, трябва да лекувате него. Защото в такъв случая болките в гърба и плешката са само негов симптом, който ще отшуми при правилно лечение на основната болест. Може да се наложи диета и прием на специфични медикаменти. Същото важи и ако имате друго вътрешно заболяване, водещо до болки в гърба и плешките.

В някои много редки случаи, когато състоянието го налага, може да се наложи операциянапример при болки в гърба и плешката, предизвикани от възпален жлъчен мехур, поради растеж на тумор и др. В такъв случай болките в гърба и плешката ще изчезнат след възстановителния период.

Какво да не правим, ако имаме болки в гърба и плешката?

Със сигурност не трябва да правите някои неща, ако имате болки в гърба и плешките – особено при остри болки.

 • Не вдигайте тежко, не се претоварвайте, не носете раници и чанти на гръб или на рамо.
 • Избягвайте да се навеждате и изправяте рязко.
 • Въздържайте се от натоварващи и силови спортове.
 • Не оставайте в седяща или стояща позиция продължително време. Движете се по-често и правете раздвижване в кръста и в раменния пояс.
 • Не се излагайте на течения или на вятър.
 • Не се обличайте леко, когато времето навън е студено.
DMCA.com Protection Status