Каква е разликата между лекарствата, хранителните добавки и храните, богати на витамин Б1?

Често чуваме, че за определен проблем имаме нужда от повишен прием на витамин В1. И тук обикновено настъпва объркване – под каква форма трябва да го приемаме, че да постигнем достатъчно добри резултати. Чрез храни с витамин В1, хранителни добавки или лекарства? Има много съществени разлики между трите и ние ще ви помогнем да си ги изясните.

Храни, богати на витамин В1

Лекарства, хранителни добавки и храни, богати на витамин Б1 1
Лекарства, хранителни добавки и храни, богати на витамин Б1 – Ролята на храната

Приемането на витамин В1 чрез хранене е естественият начин за набавяне на това хранително вещество. Тъй като то е водоразтворимо и загубите му чрез телесните течности са големи (при потене, уриниране), се налага всекидневно да го приемаме, за да не получим недостиг. Организмът не натрупва запаси на витамин В1 (тиамин) и дефицит настъпва много скоро след ограничаване на хранителните продукти, които го съдържат – само след две седмици ще усетим първите признаци на липса на витамин В1. За да не се стигне до там, ежедневно трябва да консумираме храни с витамин В1.

Хубавото е, че витаминът се съдържа в много продукти, които са лесно достъпни и обикновено са част от нашето меню. В някои от тях има по-големи количества витамин В1, в други – по-малки, а в трети, за съжаление, поради обработка е възможно да са настъпили огромни загуби на витамина и да не ни носят почти никакви полза за набавянето му.

Хранене с продукти, съдържащи витамин В1

Ето някои важни особености и препоръки относно храните, които могат да ни осигурят дневна порция витамин В1:

  • Ориз. Когато говорим за осигуряване на витамин В1 чрез хранене, няма как да не започнем именно с този продукт, защото той е свързан с откриването на лечение за болестта бери-бери, предизвикана от недостиг на тиамин. Д-р Ейкман установил при експеримент, проведен през 1897 г., че полираният ориз не съдържа витамин В1 и ако човек се храни основно с него, ще се разболее заради витамин В1 авитаминоза. За сметка на това кафявият ориз е отличен източник и може да се хапва често;
  • Риба и морски продукти. Сред тях най-подходящи източници са риба тон, пъстърва, сьомга, миди;
  • Яйца. Те са чудесна питателна добавка към зеленчуци и пълнозърнест хляб, като осигуряват не само витамин В1, но и много други полезни вещества;
  • Свинско месо – препоръчват се по-крехките части като филе;
  • Пълнозърнести продукти. Те често са с допълнително добавени количества витамин В1, затова са подходящи за хора, които нямат богато на тиамин меню;
  • Бобови растения – леща, зрял и зелен фасул;
  • Семена и ядки;
  • Черен дроб и вътрешности – отличен източник.

Изброените храни с витамин В1 е добре да присъстват всекидневно на вашата трапеза. Въпреки това те не винаги са достатъчни, за да се набавят нужните количества тиамин. Особено при проблеми с усвояването му, при диабет, при повишена употреба на алкохол и бързи въглехидрати, както и в някои други случаи. Тогава на помощ идват хранителните добавки и лекарствата с витамин В1.

Хранителни добавки – какво са?

Лекарства, хранителни добавки и храни, богати на витамин Б1 2
Лекарства, хранителни добавки и храни, богати на витамин Б1 – Какво представляват хранителните добавки?

На първо място стои много важното уточнение, че хранителните добавки не са лекарства! Хранителните добавки са продукти, които допълват естествената диета. Те може да бъдат под формата на таблетки, капсули, течни субстанции или на прах, поради което да приличат на много от лекарствените средства. Въпреки това хранителните добавки представляват просто концентрирани източници на хранителни вещества. Например да  съдържат големи дози – витамини, минерали, аминокиселини. Поради голямата концентрация на хранителни вещества в тях хранителните добавки имат физиологичен или хранителен ефект и се препоръчват при дефицити, беден режим на хранене, проблеми с усвояването на вещества и др. И тъй като са по-скоро храни, отколкото каквото и да било друго, хранителните добавки може да се намерят в супермаркетите, хранителните магазини, дрогериите и в други обекти, където се продават хранителни стоки. Заради статута си на добавки към храната, производството и търговията на тези продукти се контролира от Българската агенция по безопасност на храните.

Какво да очаквате от хранителните добавки с витамин В1?

Много съществена разлика между хранителните добавки и лекарствата е в това, че съдържанието на активни вещества в хранителните добавки е сравнително ниско. Същото важи и за добавките  с витамин В1. При тях се акцентира повече на безопасността им, но не на свойството им да лекуват определен проблем, както е при лекарствата. Всъщност дори не е ясно доколко ще има конкретен резултат от приема на хранителните добавки с витамин В1 и реално не се очаква някакъв терапевтичен ефект – според законовото описание на хранителните добавки. Те просто обогатяват храненето, като осигуряват по-големи количества хранителни вещества и благодарение на това може да бъдат от полза за по-доброто функциониране на органи и системи, както и на цялостното благосъстояние на организма. Това е много полезно тогава, когато режимът на хранене наистина е беден – в случая на витамин В1, и не може да се осигури достатъчно от това хранително вещество всекидневно.

Хранителните добавки имат някои сериозни минуси. Най-вече това е липсата на контрол при разпространението им и липсата на изпитания от ползването им. Също много негативен е фактът, че хранителните добавки не се изписват или назначават от специалист – поне от диетолог или специалист по хранене, а по-скоро са въпрос на собствен избор на покупка или след препоръка на дистрибутор/търговец. Това поставя в риск потребителите, при които може да се появят негативни реакции от употребата на определени хранителни добавки. Това е така, тъй като много от добавките не се съвместяват с определени лекарства или не са полезни за всички по еднакъв начин. Затова, когато избирате хранителни добавки, трябва да бъдете много внимателни.

Съществуват основно два вида хранителни добавки, съдържащи витамин В1:

  • Монодобавки, в които има само и единствено витамин В1 в различни форми – тиамин или бенфотиамин;
  • Хранителни добавки, в които се съдържа комбинация от витамин В1 и други вещества.

Лекарства с витамин В1

Лекарства, хранителни добавки и храни, богати на витамин Б1 3
Лекарства, хранителни добавки и храни, богати на витамин Б1 – Прием на лекарства

За разлика от храните и хранителните добавки, лекарствата с витамин В1 са с клинично изпитан и доказан лечебен ефект. При лекарствата с витамин В1, както и всички останали лекарствени средства, се набляга на тяхната ефективност и ползата от тях за постигане на терапевтичен ефект. Поради тази причина обикновено активните вещества в лекарствата е относително висока, а не както е при хранителните добавки.

Лекарствата с витамин В1 са в няколко вариации – те може да съдържат само и единствено тиамин или бенфотиамин (водоразтворим и мастноразтворим В1), може също да бъдат комплекс от витамини от В група, както и да са в комбинация с други витамини, минерали и лечебни вещества. Обичайно в съдържанието им влизат и други помощни вещества. Така създаденото лекарствено средство и останалите съставки са модифицирани в лекарствена форма по технологичен метод, като основната цел е защита и лечение от болести, въздействие върху физиологичните функции и профилактично лечение.

Лекарствата с витамин В1 и изобщо всички медикаменти са регистрирани и проверени от Изпълнителната агенция за лекарствата, която регулира и тяхното разпространение. Поради всички тези причини вкупом лекарствата се продават само и единствено в аптеките и не могат да бъдат закупени от хранителни магазини и други търговски обекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status