Защо витамин B1 е важен за метаболитните процеси в тялото?

Ще го срещнете като „тиамин“ (най-често използваното название), както и като „бенфотиамин“ за синтетичната мастноразтворима форма. Това е добре познатият ни витамин В1 – първият от откритите витамини в група В. Той е с огромно значение за здравето ни, като една от главните му функции е да участва в метаболитните процеси в тялото.

Феноменално е, че един витамин може да бъде толкова важен за метаболизма. И действително – ако имаме недостиг на витамин В1, метаболитните процеси ще бъдат драстично нарушени. Вижте какво точно се случва с метаболизма в тялото, благодарение на тиамина.

Метаболитните процеси и витамин В1

Витамин B1 за метаболитните процеси в тялото 1
Витамин B1 за метаболитните процеси в тялото – Метаболитни процеси

Най-общо ще срещнете определението, че тиминът е незаменим коензим, необходим за метаболитните процеси при разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Всъщност най-голямата му роля е именно в трансформацията на въглехидратите в глюкоза, необходима за хранене и енергия на клетките (особено на мозъка и нервната система, но и на останалите органи и системи). Ако не разполагаме с достатъчно тиамин, енергийните метаболитни процеси ще бъдат нарушени.Метаболизмът на тиамина започва от извънклетъчното пространство, от където се доставя до клетката чрез т.нар. тиаминов транпортер. След като попадне във вътреклетъчното пространство (в клетката), тиаминът се превръща в тиамин пирофосфат чрез ензима тиамин пирофосфат киназа 1. Следва трансформация в тиамин трифосфат и още няколко процеса, за да се превърне в тиамин монофосфат. Ензимите, използвани за тези метаболитни процеси, идват от горната част на тънките черва.

Основната активна форма на тиамина в тялото е именно тиамин пирофосфат, наричат също тиамин дифосфат. Той е приблизително 80% като количество от всички форми на тиамин в организма. От своя страна, тиамин пирофосфатът е необходим за синтеза на множество ензими, участващи в енергийните метаболитните процеси. При ниски нива на витамин В1 се отчита ниска активност на ензимите и забавени, а също и нарушени метаболитни процеси, от което най-вече страда нервната система.

Витамин В1 и метаболитните процеси, свързани с въглехидратите

Витамин B1 за метаболитните процеси в тялото 2
Витамин B1 за метаболитните процеси в тялото – Обработка на въглехидрати

След толкова много биохимия – да обобщим! Витамин В1 е нужен, за да могат клетите в тялото ни да получават нужната енергия, за да работи мозъкът ни оптимално и да се произвеждат необходимите за редица процеси ензими в организма. Т.е. ако имаме хранителни дефицити и съответно недостиг на тиамин, най-сериозно ще бъде засегнат мозъкът, централната и периферната нервна система, както и метаболитните процеси за осигуряване на нормални нива на глюкоза.

Именно поради последния фактор се смята, че високите нива на кръвна захар са свързани с недостатъчно витамин В1 в тялото. Всъщност редица проучвания показват, че хора с диабет тип 1 и тип 2 имат по-ниски нива на тиамин, в сравнение с хора без диабет. А друго изследване доказва, че след 6-седмичен прием на витамин В1 енергийните метаболитни процеси се подобряват, което се отразява в изследванията на тестваните хора чрез по-ниски стойности на кръвната захар и повишен синтез на инсулин. Тези и други подобни данни правят витамин В1 изключително ценен за профилактика и лечение на диабет, метаболитен синдром и инсулинова резистентност.

От друга страна, прекалената консумация на въглехидрати ще изчерпа по-бързо витамин В1 в тялото ви. Т.е. – колкото повече въглехидратни храни ядем, от толкова повече тиамин ще се нуждаем за метаболитните процеси, свързани с въглехидратите. Имайте го предвид, ако прекалявате със захарните изделия, тестените храни от бяло брашно и ако менюто ви се състои основно от въглехидратни храни (бял ориз, картофи и т.н.).

Проблем с метаболитните процеси – тествайте нивото на тиамин!

Ако имате съмнение, че енергийните метаболитни процеси при вас буксуват, замислете се дали осигурявате достатъчно витамин В1 на организма си. Много е вероятно да не ви достига. Или да не го усвоявате добре.

Дефицитът на витамин В1 е все по-често срещан – заради грешки в храненето, недохранване, повишен разход и проблеми с абсорбцията. Витаминът е водоразтворим – това означава, че се разтваря във вода и се отделя от организма лесно и бързо – чрез бъбреците и урината. Доказано е, че имаме най-много едва 25-30 мг наведнъж в тялото си заради краткия полуживот на тиамина. Той не се натрупва, както е при мастноразтворимите витамини, и това е проблем. Изисква постоянно да си го набавяме чрез хранене или чрез допълнителен прием, иначе метаболитните процеси ще пострадат. Един от най-явните признаци на това е недостигът на енергия. Не ви стига тиамин – няма как въглехидратите да се превърнат в енергия за клетките. Резултатът – изморени сте, бързо се изтощавате, не може да се концентрирате добре, мисленето страда. Все признаци на проблеми с мозъчния метаболизъм и енергийните метаболитни процеси.

Не се притеснявайте, че може да получите негативен ефект от предозиране с витамин В1.Това почти няма как да се случи (особено чрез храна), а и самият тиамин не е токсичен – т.е. не може да ви навреди. Единствено ако имате алергия, бъдете внимателни, когато избирате тиамин за допълнителен прием. Ако не сте алергични, може да пиете допълнително витамин В1 на хапчета и в други форми, за да подпомогнете метаболитните процеси.

Как да подобрим енергийните метаболитни процеси?

Витамин B1 за метаболитните процеси в тялото 3
Витамин B1 за метаболитните процеси в тялото – Нетостиг на витамин B1

На първо място – увеличете приема на витамин В1. Това автоматично ще повлияе положително на енергийните метаболитни процеси – ще подобри преработката на въглехидратите и разграждането на глюкозата, клетките ви ще получават повече заряд за функционирането си. Резултатът е, че ще имате повече енергия, ще възстановите силите, а мозъчната функция драстично ще се подобри.

Имайте предвид, че при бременност плодът също се нуждае от повече витамин В1 за неговите метаболитни процеси. Особено за мозъчния метаболизъм и мозъчната функция, която в този момент интензивно се развива. Така че при бременните жени е задължително осигуряването на много повече тиамин за метаболитните процеси и на бъдещата майка, и на бебето.

Набавянето на допълнително витамин В1 за метаболитните процеси става чрез увеличаване на храните с тиамин, както и чрез допълнително приемане под формата на таблетки, течна форма, вливания. Последното се налага, ако метаболитните процеси са тежко засегнати и има увреждане на функциите на мозъка, сърцето, нервната система (при болестта бери-бери например).

Наблегнете на повече пълнозърнести храни, постни меса, черен дроб, боб, леща, грах, ядки и семена. Млечните продукти, яйцата и рибата също са чудесни като източници на витамин В1, нужен за метаболитните процеси. Аспержи, спанак, брюкселско зеле, други зеленолистни зеленчуци също осигуряват известно количество тиамин.

При по-сериозни проблеми с метаболитните процеси и обремененост или наличие на диабет (или метаболитен синдром), най-добре е да започнете допълнително прием. Дневните поддържащи дози са от 25 до 100 мг дневно, но при диабет и други заболявания с нарушени метаболитни процеси може да се достигне над 500 мг дневно (по предписание на лекар).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status