Витамин В1 и бременността

Наред с трепета от очакването на нов живот, по време на бременността се появяват и някои неразположения. Пълноценното хранене, примът на витамини и минерали, редовните прегледи, липсата на стрес и добрата грижа може да осигурят всичко нужно за протичането на една нормална бременност. Сред всички тези мерки обръщаме особено внимание на набавянето на витамин B1. Ще поясним и каква е връзката между витамин В1 и бременността.

Кое е важно да знаем за витамин В1 и бременността?

Витамин В1 и бременността 1
Витамин В1 и бременността – Какво трябва да знаем?

По време на бременността нуждите от витамин В1 нарастват. Майката трябва да осигури достатъчно от него и за себе си, и за бебето. Той е изключително важен за правилното развитие на мозъка и нервната система при детето. Играе централна роля за правилното функциониране на нервите, мускулите и сърцето както на бебето, така и на майката. При това необходимостта от него за поддържането на тези функции е еднакво голяма във всички месеци от бременността.

И още нещо важно за витамин В1 и бременността – без него метаболизмът на въглехидратите не може да протича нормално. А благодарение на правилното им усвояване се осигурява нужната енергия за бебето и за майката. Т.е. ако имаме добри нива на витамин В1 и бременност, разграждането на въглехидратите ще се случва оптимално за нуждите на плода и бременната.

Друга полза от витамин В1 при бременност – той подобрява действието на имунната система и помага на организма да понася по-лесно стреса. А самата бременност, макар и позитивно събитие, е стрес на физическо и психическо ниво заради промените, които настъпват.

Витамин В1 и бременност – какво може да се случи при недостиг?

При достатъчен прием на витамин В1 и бременността, и повишените нужди, и високите разходи на витамина няма да доведат до дефицит при майката и бебето. Но ако не получавате достатъчно от витамина, сте застрашени от недостиг, а той може да бъде опасен.

При липса на витамин В1 и бременност бъдещата майка и бебето са в риск, защото има опасност от:

 • Неправилно функциониране на нервната система на майката. При дефицит на витамин В1 и бременност това последствие е много неприятно. Точно в този момент жената има нужда от стабилна нервна система, отлично функциониращи нерви и здрава скелетно-мускулна система. Поради промените в тялото често има притискане на периферни нерви, а дефицитът на витамин В1 прави тази част от нервната система още по-уязвима. Освен това бременните жени често страдат от изтръпване на крайниците (особено в напреднала бременност), като това оплакване може да е още по-тежко, ако имат недостиг на витамин В1. По-чести са спазмите на мускулите, болките в кръста, както и усещания като иглички, парене, бодежи в краката и ръцете;
 • Проблеми при формирането на мозъка и нервната система на бебето. За формиращия се организъм дефицитът на витамин В1 е опасен, защото е възможно да има проблеми с развитието, а след раждането – и с работата на нервната система ;
 • Гестационен диабет. При липса на витамин В1 и бременност има по-голям риск от появата на тази форма на диабет и по-тежкото му протичане. От друга страна по-големите дози от витамина подобряват метаболизма на глюкозата, което повлиява положително нивата на кръвната захар;
 • Бери-бери. Бъдещите майки са застрашени от тази болест, която се появява специфично при дефицит на витамин В1. Тя протича с нарушения на сърдечната дейност, отоци, загуба на усещания в крайниците, мускулна слабост, недостиг на въздух, объркване, а в тежки фази – мозъчно увреждане;
 • По-често боледуване. Ако са налице едновременно дефицит на Витамин В1 и бременност, има опасност имунитетът на бременната да отслабне драстично. Това я застрашава от по-често боледуване, което е рисково за нея и детето. Боледуването от вирусни и бактериални инфекции в този период се лекува по-трудно и може да протече по-тежко, а много от медикаментите, които ползваме в подобни случаи, (включително антибиотици), не се препоръчват за бременни жени;
 • Липса на апетит и по-ниско тегло. Тази опасност при дефицит на витамин В1 и бременност застрашава едновременно бебето и майката. Детето може да се роди с по-ниско тегло, което не е желателно заради опасност от усложнения и боледуване.

Липсата на апетит при бъдещата майка може да причини още по-тежки дефицити. На фона на сутрешно гадене и повръщане, опасността нараства още повече.

Дефицит на витамин В1 и бременност

Витамин В1 и бременността 2
Витамин В1 и бременността – Симптоми на дефицит

Често срещано е да има дефицит на витамин В1 и бременност, макар да смятаме, че храненето ни в съвременния свят е добро. Състоянието на недостиг се провокира поради употребата на твърде много полуфабрикати, захарни изделия, кафе и алкохол, некачествени храни. Достатъчно е да се храним с бедна на витамин В1 храна и само след две седмици ще имаме недостиг. Така е, тъй като витаминът се изразходва бързо, а не се натрупва в резерва в тялото.

Бременните с тежки стомашни неразположения и често гадене и повръщане са още по-заплашени от дефицит на витамин В1. Ако не се лекува навреме, недостигът може да причини още преждевременно раждане, малформации на плода, проблеми с кръвната захар при новороденото, забавен растеж и др.

Важно за майката е да приема повече витамин В1 не само по време на бременността, но и след това – особено ако кърми. Така ще си набави достатъчно, за да възвърне силите и енергията си след този период.

Витамин В1 и бременност – симптоми на липса

При дефицит на витамин В1 и бременност симптомите не се различават от тези, които се срещат във всички случаи на недостиг на витамина. Най общо в леките случаи те са:

 • Проблеми с храносмилателната система;
 • Отслабване на тегло;
 • Липса на апетит;
 • Изтръпване и бодежи в крайниците;
 • Раздразнителност и нестабилно настроение;
 • Затруднение при запаметяване и мислене;
 • Умора и изтощение;
 • Ускорен сърдечен ритъм и др.

Витамин В1 и бременност – набавяне чрез хранене

Витамин В1 и бременността 3
Витамин В1 и бременността – Набавяне чрез храна

Ако сте с недостиг на витамин В1 и бременността протича нормално, може да опитате набавяне на витамина чрез храна. Хапвайте много пълнозърнести продукти, кафяв ориз, киноа, овесени ядки, всякакви други ядки и семена, нетлъсто свинско, говеждо и птиче месо, сьомга, грах. Съобразете менюто с нуждите на бременността и индивидуалните особености.

В случай че имате вече симптоми на дефицит на витамин В1 и бременността протича с повръщане, умора, липса на апетит, гадене, загуба на много килограми – препоръчва се да започнете прием на витамина под формата на таблетки. Консултирайте се за дозата, за да може да доставите нужните на организма количества В1 и да избегнете дефицит за вас и бебето.

DMCA.com Protection Status