Как да се справим с дисковата херния?

Понякога силно ограничаваща движенията, блокираща дори прости ежедневни дейности, дисковата херния нарушава дневните ни активности и създава силен дискомфорт. В тежки случаи създава опасност от пареза и парализа – увреждания, водещи до липса на автономност. Може ли да направим нещо в различните етапи от заболяването и как да се справим с дисковата херния? Преди отговорите на тези въпроси, да разясним какво е дискова херния.

Дискова херния – какво представлява

какво представлява дисковата херния

Дисковата херния е сравнително тежко увреждане на гръбначния стълб, което е резултат от предшестваща дископатия или от травма. По същество, самата дискова херния представлява „изсипване“ на течното ядро на някой от междупрешленните дискове в гръбначния стълб и, понякога, попадане на желатиновата субстанция в гръбначно-мозъчния канал. Това се случва след разкъсване на защитния фиброзен пръстен на диска – нарушение, определяно с медицинския термин „протрузия“. Тежките варианти на дискова херния се наричат „екструзия“ и „секвестрация“, като при тях има разкъсване и на задния лигамент на диска (в първия случай) и съответно във втория случай – навлизане на ядрото в гръбначно-мозъчния канал.

Когато се получи дискова херния, образуващата се подутина от нея може да притиска преминаващите в съседство гръбначно-мозъчни нерви. Това причинява редица оплаквания и усложнения, сред които най-тежкото е пълно обездвижване и инвалидизация. Това, разбира се, не се случва винаги. За щастие е рядко усложнение, което при ранно предприемане на определени мерки срещу дисковата херния може да се избегне.

Защо се стига до разкъсване на защитния слой на дисковете и до излизане на желатиновото ядро?

Нелекуваната или неконтролирана дископатия е първата причина. Дископатията е предшестващо състояние преди дисковата херния – при него има само износване, деформация и евентуално разместване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Получава се при големи физическия натоварвания, заседнал начин на живот, при някои спортове, при особености на костно-мускулните структури и др. При удар, травма, злополука също понякога настъпва скъсване на фиброзния пръстен и излизане на течното ядро на един или повече дискове.

Дискова херния може да има във всеки участък на гръбначния стълб, като за най-опасни се смятат тези в шийната област. Те могат да притиснат и засегнат важни зони, като създават опасност от цялостна парализа на тялото, нарушение в кръвообращението и други сериозни проблеми.

Симптоми на дисковата херния – кои са те?

Симптоми на дискова херния

Как да се разпознае наличието на дискова херния? Понякога това е трудно, тъй като симптомите на дисковата херния наподобяват тези на дископатия или други увреждания на гръбначно-мозъчните нерви. Все пак някои сигнали говорят твърде категорично за съществуването на дискова херния. Добре е да следим за тях още в началото, за да реагираме навреме.

Ето най-изявените симптоми на дискова херния:

  • Болка е един от честите симптоми на дискова херния. Болката може да е в кръста или в друг отдел на гръбначния стълб, където е излизането на ядрото от диска. Понякога, дори доста често, болезнеността се разпространява по хода на притиснатия от дисковата херния нерв. Затова е възможно да се усеща по дължината на крайниците. При шийна дискова херния, главоболието е чест характерен симптом на дисковата херния.
  • Изтръпване на крайниците. Възможно е това да се случва периодично, да има засегнати само долни, само горни крайници или и двата варианта едновременно. Наблюдават се също мравучкания, усещания за иглички, нарушения в чувствителността – студенина, топлина, понижена чувствителност за болка и др.
  • Слабост в крайниците, мускулна слабост. Усещане за загуба на сила. Скованост на движенията.
  • Мускулни спазми и крампи също са част от симптомите на дисковата херния.
  • Нарушения при уринирането и дефекацията, изразяващи се чрез задържане или изпускане при липса на волеви контрол върху процесите.
  • Краткотрайни парези или парализи.
  • Зрителни и слухови нарушения – характерни за дискова херния в шийния отдел на гръбначния стълб.

Как да си помогнем, ако имаме дискова херния?

Ако приемем, че вече имаме доказана дискова херния – какво може да направим, за да си помогнем? И как да предотвратим усложненията? Има някои основни неща, които могат да подобрят живота ни и да ни предпазят от тежки фази на дисковата херния.

                Движението е най-важно за хората, страдащи от дискова херния

На първо място – движете се! Спрете още сега да се придържате към обездвижен начин на живот, тъй като той ви обрича на прогресивно влошаване на дисковата херния. Ходете често и продължително, като се стремите да правите постоянно увеличаващи се по времетраене преходи сред природата. Ако работите на бюро и не разполагате с много време за движение по време на работната седмица – почивайте с кратки разходки на всеки 60 минути. Така постепенно може да преминете от седящ начин на живот към активен живот, който е много по-благотворен за хора с дискова херния.

Още един съвет при увеличаване на двигателната активност – потърсете специалист, който да изготви специално за вас индивидуална физиотерапевтична гимнастика. Чрез нея ще укрепнат мускулите на гърба, а това е задължително и важно условие за подпомагане на междупрешленните дискове в поемането на тежестта на тялото и на натоварванията. Така ще се предпазите от разрастване на дисковата херния и ще предотвратите появата на нови хернии в други зони на гръбначния стълб. Правилото е да се започва с лека гимнастика и със заякване на мускулатурата, като постепенно да се увеличават натоварванията. Може да включите в двигателния режим и плуване, което е полезно при всички заболявания на опорно-двигателния апарат.

Гимнастиката не само ще укрепи мускулите на гърба и цялото тяло, но и ще помогне за запазването или за връщането на по-ниско и здравословно тегло. Наднорменото тегло е една от основните предпоставки за появата на дискова херния. Помогнете си в процеса на отслабване и чрез специален хранителен режим, който да спомага за ефективното редуциране на теглото. Колкото по-бързо свалите излишните килограми, толкова по-успешно ще се справите с болката при дискова херния и ще намалите риска от усложнения.

                Поддържането на оптимално тегло е приоритетно за намаляване на болката от дисковата херния

Освен специална диета за поддържане на ниско тегло е нужно включването на някои хранителни добавки. Липсата на определени витамини и вещества в организма предразполага към образуването на дискова херния. Набавянето им не само облекчава симптомите на дискова херния, но и пази от влошаване на състоянието. Най-важните витамини в случая са витамините от група В, като основно внимание се обръща на витамин В1 и витамин В12. Те намаляват болката, а също ограничават и лекуват симптомите на дискова херния като парене, изтръпване, мравучкане, иглички, тъй като действат лечебно и възстановително на засегнатите от дисковата херния нерви.

Витамин D е друг важен витамин в справянето с дисковата херния, тъй като помага за правилното усвояване на калция и за заздравяването на костната система. Други полезни хранителни добавки при дискова херния са колаген, магнезий, омега 3, глюкозамини и др. Те действат противовъзпалително, помагат срещу мускулни спазми, грижат се за цялостното здраве на двигателната система, помагат при болки в кръста, гърба и шията при дискова херния и други увреждания на гръбначния стълб.

                Лазерно и озоново лечение на дискова херния

Много успешно справяне с дисковата херния се постига чрез модерните и популярни напоследък терапии чрез лазерно и озоново лечение. Това са методи, които реално лекуват дисковата херния, тъй като могат да коригират увреждането и да възстановят в определена степен засегнатия участък. Терапиите намаляват размера на хернията, подобряват кръвообращението, редуцират отока, успокояват болката и ускоряват възстановителния процес. Резултатите от прилагането на тези процедури са бързи и силно ефективни. Те също могат да предотвратят хирургичното лечение на дискова херния, ако бъдат изпълнение навреме. Оперативна намеса, за щастие, се налага рядко, но е много рискована и е добре да се избира само в краен случай.

                 Балнеолечението и дисковата херния

И още нещо много важно – ако страдате от дискова херния, посещавайте често балнеолечебни курорти. Съобразявайте избора на място за балнеолечение със съветите на специалист. Комбинацията от минерална вода, евентуално процедури с лечебна кал и физиотерапия водят до подобрение на състоянието на дисковата херния, както и подпомагат за справяне с болката, укрепване и възстановяване на засегнатия участък, както и на цялото тяло.

DMCA.com Protection Status