Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата?

Есента и зимата може бъдат истинско изпитание за вас, ако страдате от периферна невропатия. Причината е в климатичните особености на тези сезони, които обострят състоянието и симптомите на болестта се влошават.

Питате ли се защо е така? Ще ви разкажем и ще ви дадем някои съвети за самопомощ в студа при увредени нерви.

Кои нерви засяга периферната невропатия?

Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата 1 | Milgamma
Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата – кои нерви са засегнати?

Както личи от името на заболяването, то поразява периферните нервитова са всички нерви в тялото, които са разположени извън главния мозък и гръбначния мозък. Периферните нерви в тялото ни са т.нар. черепно-мозъчни нерви, спиналните нерви (тръгват от гръбначния стълб) и всички техни разклонения и коренчета. При периферна невропатия се наблюдават увреждания на тези нерви, като симптомите варират по тежест и честота – според степента на заболяването, индивидуалните особености на човека, съпътстващо хронично заболяване или състояние, употреба на различни вещества и т.н.

Най-често периферната невропатия засяга периферните нерви на ръцете и краката, като се наблюдават увреждания на сетивните и двигателните функции. Едновременно с това е възможно да се комбинира с увреждане и на вегетативните периферни нерви. Те принадлежат на автономния дял на периферната нервна система и отговарят за работата на редица вътрешни органи и системи.

От какво се оплакват хората с периферна невропатия?

Най-често оплакванията при увредени периферни нерви са невропатна болка, парене, изтръпване, чувство на „боцкане“, усещане за студ. Тези симптоми са съпътствани от променена чувствителност в зоните около засегнатите нерви. Това означава, че информацията за допир се изпраща грешно от периферните нерви до мозъка и той възприема неправилно различни усещания. Например може да е намалено чувството за болка при реално нараняване или болезнен контакт, но пък да е засилено чувството на дразнене от допир с незначителни обекти – при просто докосване с ръка, триене на кожата с текстил, обливане със студена или топла вода и др.

В по-тежките случаи на периферна невропатия има мускулни спазми, схващания, промяна в рефлексите, ограничения в движенията или пълна парализа. Ако са засегнати вегетативните периферни нерви, може да има симптоми на лошо храносмилане, проблеми с отделителната система, с кръвното налягане, половата функция и др.

Есен и зима – какво обостря периферната невропатия?

Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата 2 | Milgamma
Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата – засегнати вегетативни нерви

В тези два сезона температурите падат, като през зимата те може да са дори екстремно ниски. Спада и атмосферното налягане, а влажността се увеличава. Често вали дъжд или сняг, духа вятър и има мъгла. Всички тези условия влияят изключително негативно на периферната невропатия. Ето точно какво се случва в организма.

  • При излагане на студ се влошава кръвооросяването най-вече на крайниците, а именно те са най-често засегнати от периферна невропатия. Защо става така? Ниските температури водят до забавяне на кръвообращението в ръцете и краката, за да се запази достатъчно добро къвоснабдяване и съответно по-висока температура на жизнено-важните вътрешни органи. Това е нормален саморегулаторен механизъм на тялото ни, който се грижи за оцеляването на организма при ниски температури. Макар и полезен за нас, този процес води до зачестяване и засилване на невропатната болка в крайниците, както и на други симптоми, при периферна невропатия.
  • Макар и да смятаме, че спадането на атмосферното налягане оказва незначително влияние върху нас, това съвсем не е така. Спадът в налягането увеличава натиска върху периферните нерви, което предизвиква забавяне при изпращането на нервните импулси към мозъка. Резултатът отново е невропатна болка, изтръпване, усещане за студ, мравучкане.
  • Студът причинява спазми, стягане и напрежение в мускулите. Възможно е да се получи разширяване на меките тъкани около ставите, което е поредната причина за болка и ограничения в движенията при периферна невропатия.

Още негативи за периферните нерви при студен климат

Периферните нерви са разположени много близо до повърхността на тялото ни и не са особено защитени. Заради това са и много уязвими при промени в климата. Споменатите вече чести студове, ветрове и по-висока влажност на въздуха през есента и зимата могат много лесно да предизвикат допълнително невралгия на фона на вече съществуваща периферна невропатия. Освен това те влошават и други хронични заболявания и състояния – например артрит, ревматизъм, синдром на Рейно, обострят неврологични оплаквания след скорошни травми и др. Това също оказва негативно влияние върху разположените в съседство периферни нерви. Резултатът е поява на типичната невропатна болка – остра, стрелкаща, изключително неприятна, ограничаваща движенията и комфорта.

И още една опасност – хората с периферна невропатия трябва да са много внимателни, тъй като често имат понижено усещане за болка и студ. Възможно е те да не оценят правилно доколко студено е реално на крайниците им и да допуснат прекалено охлаждане. Това ще влоши цялостно състоянието и ще предизвика още повече болка и оплаквания в периферните нерви. Затова, ако страдате от периферна невропатия, не се доверявайте само на своите усещания – следете за прогнозата и се консултирайте с близките си за усещането за студ навън.

Грижа за периферните нерви през есента и зимата

Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата 3 | Milgamma
Защо периферната невропатия се обостря есента и зимата и как да се справим

Има някои спасителни действия, които може да предприемем, за да се спасим от негативното влияние на есента и зимата върху периферната невропатия. Основното правило е, че запазването на нормално висока температура на тялото ще намали невропатната болка и ще редуцира останалите симптоми.

  • Топло облекло. Постарайте се винаги да сте топло облечени. Ако се налага, носете няколко слоя дрехи, за да се предпазите от ниските температури. Главата, лицето и ръцете на хора с периферна невропатия трябва задължително да са защитени с шапка, шал, ръкавици. Изберете плътни и меки материи, които не пропускат вятър, не задържат влага и не дразнят кожата.
  • Непромокаеми обувки. Това е много важна част от облеклото, особено за хората с диабетна полиневропатия, които трябва да полагат специални грижи за краката си. Уверете се че обувките ви не пропускат вода, а стелките са меки и удобни. Избирайте малко по-голям номер, за да може да носите плътен чорап. Важно е също обувките да не притискат и да не нараняват краката, за да пазите периферните нерви.
  • Избягвайте да излизате навън при големи студове. По-добре останете вкъщи, където също трябва да сте осигурили среда с достатъчно добро отопление. Ако все пак няма как да избегнете излизането навън, снабдете се предварително с някои загряващи приспособления. Може да си купите специални „отоплители“ за ръце и за крака. Това са мини плоскости със специално вещество в тях, които след механично въздействие или при досег с кислород след разопаковане започват да излъчват топлина за поне няколко часа. Носете ги в джобовете си и дръжте ръцете си до тях, а тези за крака – поставете в обувките.
  • Движете се повече и като цяло бъдете достатъчно активни. Движението подобрява кръвооросяването на крайниците и помага за намаляване на болката при увредени периферни нерви. Всъщност невропатната болка при периферна невропатия често се засилва при обездвижване, така че не допускайте застояване на едно място. Ако спортувате или тренирате нещо, продължете със заниманията си на закрито. Дори прости упражнения у дома са по-добър вариант от липсата на двигателна активност.
  • Масажът или самомасажът ще подпомогнат кръвоснабдяването на крайниците, а, както вече знаем, лошото кръвооросяване е една от основните причини за обостряне на периферната невропатия през есента и зимата.
  • Избягвайте кафе, чай, алкохол и цигари. Напитките се смятат за сгряващи, но след първоначалното разширяване на кръвоносните съдове водят до свиване. Ако употребявате твърде много тези питиета и ако пушите, може по-често да имате спазми на кръвоносните съдове, което със сигурност не ви е полезно точно сега.
  • Витамини от група В. Винаги ще е от полза да приемате допълнително витамини от група В през есента и зимата, за да редуцирате болката и симптомите при обострена периферна невропатия. Хубаво е да пиете допълнително витамини с профилактична цел още от началото на застудяването.
DMCA.com Protection Status