Връзката на витамин B1 и болестта Бери-Бери

Болестта бери-бери не е заболяване, останало в миналото. То е актуално и днес, при това заплахата от него е съвсем реална, защото е свързано с недостиг на витамин В1. Дефицитът на този витамин не е рядък, както мислят някои, а дори е все по-често срещан.

За да се предпазите от болестта бери-бери, запознайте се с нея и вижте какво отношение има витамин В1 към появата й.

Бери-бери – какво причинява болестта?

Витамин B1 и болестта Бери-Бери 1
Витамин B1 и болестта Бери-Бери – причини за поява

Заболяването бери-бери е свързано с недохранване, бедно меню или хранене само с определени храни. Общото между всички варианти е, че човек не успява да си набави необходимия за организма витамин В1 (тиамин) от храната и получава дефицит. Недостигът бързо се задълбочава, което води до първите прояви на заболяването. Казано по-кратко – болестта бери-бери се дължи именно на липсата конкретно на витамин В1. Разбира се, заболяването не се развива при леките дефицити на тиамин. Обаче ако няма промяна и не се постигне нормализиране на нивата на витамина, симптомите започват да се изявяват един след друг.

Бери-бери е много често срещана в източните страни, където хората се хранят основно с полиран бял ориз и сурова риба. Това са два фактора, които едновременно провокират недостиг на витамин В1. Белият полиран ориз е обработен и по тази причина повечето полезни вещества от него, включително тиамин, липсват. Суровата риба пък съдържа ензима тиаминаза, който разгражда витамин В1 и по този начин го изчерпва (при термична обработка този ензим се унищожава).

Други хранителни режими, които изключват повечето източници на витамин В1, също са рискови и биха могли да доведат до появата на бери-бери. Особено застрашени са вегетарианците, веганите и суровоядците, които имат доста ограничено меню, както и хората на безглутенов режим – те изключват пълнозърнестите продукти, които съдържат много витамин В1.

И още един важен фактор – употребата и най-вече злоупотребата с алкохол. Тя причинява изчерпване и неусвояване на витамин В1, като също може да доведе до бери-бери. Това трябва да се вземе предвид при алкохолици и системна употреба на алкохолни напитки.

Други случаи, при които може да се получи недоимък на витамин В1 и съответно бери-бери, са при нарушена абсорбция на витамина, храносмилателни проблеми, при повишен разход (бременност, кърмене, тежки физически натоварвания), при анорексия и булимия.

Малко повече информация за бери-бери

За това, че причината за болестта е в недостига на витамин В1, пръв се сетил д-р Ейкман през 1897 г. По това време медикът лекувал пациенти с бери-бери и провеждал изследвания по въпроса на остров Ява. Той извършил наблюдение над пилета, които развивали симптоми на бери-бери, след като били хранени с бял ориз, но оздравявали напълно при включване на кафяв ориз в храната.

Самото название на болестта в превод означава „слабост, недостатъчност“ и произходът му е синхалски. Някои го превеждат буквално „слаб-слаб“ или „не мога-не мога“ – заради немощта и невропатните симптоми, които бери-бери причинява.

А каква е връзката между бери-бери и витамин В1? Тиаминът е много важен за метаболитните процеси в тялото, свързани с преработката на веществата. При недостига му се стига до натрупване на млечна и пирогроздена киселина в кръвта и до повишаване на концентрацията им в нервната система на човека. Това биохимическо нарушение на обмяната на веществата причинява редица увреждания на нервната система и на сърдечно-съдовата система, каквито са проявите на бери-бери. Без лечение при тежките форми на бери-бери може да настъпят необратими последствия и дори смърт.

Симптомите на бери-бери – от най-леката до най-сериозната фаза

Витамин B1 и болестта Бери-Бери 2
Витамин B1 и болестта Бери-Бери – Симптоми

Първите оплаквания при бери-бери в началната фаза са по-общи и е възможно да не им обърнете внимание. Загуба на апетита и различни храносмилателни разстройства, придружавани от позиви за гадене може да са първите прояви на бери-бери. Следват типичните за полиневропатията прояви, сигнализиращи за увреждания на периферните нерви – парестезии, включващи парене, боцкане по кожата, имитиращо иглички или мравучкане, както и чувство на студенина. Повишена или понижена чувствителност, изтръпване на крайниците и усещане за преминаване на ток – това допълва картината пи бери-бери. На фона на тях сънят се влошава и човек се чувства изморен и изтощен. Налице е понижена работоспособност, раздразнителност, психическа нестабилност.

На следващата фаза на бери-бери болката в крайниците става по-сериозен и притеснителен симптом, който може да накара болният да потърси помощ. Това също е невропатна болка, породена от пораженията върху периферните нерви. Възможно е да се усеща по хода на нерва или в определени части, но е характерно, че трудно се повлиява от стандартните болкоуспокояващи, и периодично се усилва или намалява, и няма друга причина за нея.

С напредването на бери-бери се появяват и по-тежки симптоми – мускулна слабост, парези, парализи, сърцебиене, сърдечна недостатъчност, отоци по тялото, уголемяване на сърцето. Походката е характерна (заради неврологичните нарушения) – ходене на пръсти, без опора на петите, като с влошаването на тежестта на бери-бери болните започват да се нуждаят от бастун, за да се движат.

Видове бери-бери

Известни са две форми на болестта бери-бери – суха и мокра форма.

  • Суха бери-бери. Проявява се предимно с невропатии, като симптомите са трудност при ходенето, изтръпване и загуба на чувствителността на крайниците, загуба на сухожилните рефлекси, парализа на краката, объркване и психически симптоми, нистагъм – неволни движения на очите. Може силно да пострадат координацията и чувството за баланс, без да е налице двигателно увреждане.
  • Мокра бери-бери. При нея водещ симптом е увреждането на сърдечната функция. Тази форма на бери-бери засяга сърцето и кръвоносната система, което може да е фатално заради развитието на сърдечна недостатъчност и отслабването на стените на капилярите – последното причинява оток на периферните тъкани.

Съществува и т.нар. кърмаческа форма на бери-бери. Тя се наблюдава при новородени и бебета в кърмаческа възраст, чиито майки са недохранени и имат дефицит на тиамин.

Лечение на бери-бери - големи дози витамин В1

Витамин B1 и болестта Бери-Бери 3
Витамин B1 и болестта Бери-Бери – Видове и лечение

Това е основното лечение на бери-бери – вкарването в организма на първоначално големи дози витамин В1 за възстановяване на нормалната обмяна на веществата. В тежките случаи на бери-бери – особено при развитие на синдром на Корсаков и синдром на Вернике (със засягане на мозъчната функция, движението на очите и психически нарушения), се правят вливания или инжекционно въвеждане на тиамин, за ограничаване на болестта и за по-бързи резултати. Впоследствие се преминава на прием през устата. Приемане на витамин В1 под формата на таблетки е лечението на по-леките форми на бери-бери.

При стартирало възможно най-рано лечение заболяването бери-бери бързо се стопира. Настъпва пълно възстановяване. Симптомите на бери-бери изчезват и не остават никакви последствия за болните. Ако обаче са се развили тежки усложнения, е възможно да останат трайни увреждания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status